Tomografia retiniană în coerenţă optică este o metoda modernă, neinvazivă (se poate folosi si la femei insarcinate), non-contact de investigaţie a retinei bazată pe principiul interferometriei în coerenţă joasă în care distanţa până la un obiect este calculată în funcţie de tipul de înregistrare a semnalelor reflectate (se foloseşte lumină cu lungime de undă de 840nm). Tomografia în coerenţă optică foloseşte imagini ale reflectivităţii ţesuturilor la lumina infra-roşie pentru a diferenţia structura internă tisulară.
OCT este folosit pentru obţinerea unor „secţiuni” optice longitudInale ale retinei prin diferenţele de reflectivitate optică existente la limitanta internă şi externă a retinei neurosenzoriale.
Imaginea este codificată color cu zonele de reflectivitate mare reprezentate de alb sau roşu, iar zonele cu reflectivitate mică albastru sau negru.
Sumarea imaginilor bidimensionale realizează în final o hartă topografică a zonei retiniene explorate.
Exista 3 module de OCT: Pentru explorarea polului anterior al globului ocular, pentru explorarea maculei, pentru explorarea nervului optic.
OCT de pol anterior:
OCT de macula este o metoda utila in diagnosticul si monitorizarea urmatoarelor afectiuni:
OCT de nerv optic permite analiza cantitativa a grosimii retiniene, stratului fibrelor nervoase şi a structurilor discului optic cu o bună reproductibilitate.
Măsurarea stratului fibrelor nervoase retinine (RNFL) cu ajutorul OCT este utilă în diagnosticul precoce şi urmărirea progresiei glaucomul.