Cuprins

Afecțiuni Oftalmologice

BLEFARITELE DACRIOADENITA DACRIOCISTITA CRONICĂ A ADULTULUI DIPLOPIA STRABISMUL PARALITIC CONJUNCTIVITA GLAUCOMUL HEMORAGIA SUBCONJUNCTIVALĂ  KERATITA NEUROPATIA OPTICĂ ISCHEMICĂ ORJELETUL PAPILITA SALAZIONUL SINDROMUL DE OCHI USCAT  UVEITA ANTERIOARA 

Blefaritele

Blefarita este inflamaţia marginii libere a pleoapelor.

Etiopatogenia este complexă şi neelucidată pe deplin. Există o interacţiune între anomaliile de suprafaţă ale marginii libere , sistemul imunitar al gazdei şi imunitatea naturală a pleoapelor şi lacrimilor. Blefaritele anterioare sunt asociate unei dermatite seboreice, iar blefaritele posterioare sunt adesea asociate acneei rozacee. Blefarita posterioară este o disfuncţie meibomiană. Cele două forme pot să fie intricate şi au evoluţie cronică.

Factorii favorizanţi sunt numeroşi: ametropiile necorectate, infecţiile, poluarea, praful, atopia, diabetul, uscăciunea oculară, (sindromul triplu S: sicca, seboree, stafilococ), umiditate, frig, coliruri, cosmetice, conjunctivita gigantopapilară a purtătorilor de lentile de contact, atonie palpebrală, radioterapie locală, factori hormonali, tulburări gastrointestinale, SIDA, dermatita seboreică, acnee rozacee.

Factorii infecţioşi incriminaţi în blefarite: Staphyloccocus aureu este cel mai des întâlnit. Staphyloccocus epidermidis, Corynebacterium, Propionobacterium acnes, sunt susceptibili de producerea blefaritelor.

 În formele ulcerative este incriminată Candida. La pacienţii imunocompromişi, blefaritele pot fi determinate de Pseudom,onas, Proteus sau bacilul Coli.

Pacientul se prezinta acuzand senzaţia de corp străin, arsuri oculare, lăcrimare, cruste şi pelicule la nivelul marginii libere a pleoapelor.

Afecţiunea are evoluţie cronică cu exacerbări intermitente ale simptomelor.

Tratamentul blefaritei

  • igiena pleoapelor
  • aplicarea de comprese fierbinţi care încălzesc secreţiile glandelor şi provoacă evacuarea şi curăţarea secreţiilor
  • spălarea mecanică a marginii libere a pleoapelor pentru a îndepărta materialul aderent şi pentru a curăţa orificiile glandelor (apă caldă amestecată cu şampon pentru bebeluşi)
  • aplicarea unguentelor cu antibiotic plus cortizon pe marginea pleoapelor
  • disfuncţia filmului lacrimal se tratează prin lacrimi artificiale.

Dacrioadenita

Reprezintă inflamaţia acută a glandei lacrimaleAfecţiunea se întâlneşte rar  putând fi de natură endogenă (mai frecvent) sau exogenă (foarte rar). Dacrioadenita de natură infecţioasă se produce prin ascensionarea agentului patogen (bacterian, viral) de la nivelul conjunctivei, prin ductele lacrimale în glanda lacrimală

 

 

Dacriocistita cronică a adultului

Reprezintă inflamaţia cronică a sacului lacrimal. Apare la adulţi si mai frecvent la vârstnici

Etiopatogenie:

  • stenoza idiopatică – mai frecvent după vârsta de 40 de ani;  este determinată de  procese inflamatorii din vecinătate (rinite acute sau cronice, sinuzită maxilară, inflamaţii dentare apicale) sau de prezenţa unor dacrioliţi. Iniţial lăcrimarea este intermitentă sau relativă la frig, la vânt, după care devine permanentă.
  • obstrucţia canalului lacrimo-nazal secundar unor traumatisme accidentale sau operatorii ce interesează sinusului maxilar sau rădăcinile dentare;
  • traumatismele iatrogene ce determina leziuni involuntare ale canalului lacrimonazal, cu stenoză a canalului lacrimonazal, temporară sau definitivă (operaţii de rinoplastie , decompresii de nerv optic, implantare de planşeu orbitar)
  • afecţiuni inflamatorii: lupus (inflamaţie localizată), granulomatoza Wegener. sarcoidoză
  • tumori ale sacului lacrimal
  • chist de sac lacrimal

Germeni incriminati pneumococ, stafilococ, streptococ, escherichia colli, pseudomonas; mai rar infecţiil granulomatoase cronice: tuberculoză, sifilis şi ocazional rinosporoidoza pot produce dacriocistită

Clinic:

  • lăcrimare cronică, accentuată la frig, vânt, lumină puternică;
  • după o perioadă mai lungă de timp (luni, ani) apare în unghiul intern al ochiului o secreţie purulentă, conjunctiva este congestionată, apoi sacul lacrimal se dilată şi se palpează sub ligamentul palpebral intern, fără fenomene inflamatorii.
  • la presiunea pe tegumentele suprasaculare se evacuează prin punctele lacrimale un lichid tulbure, vâscos.

Examinarea permeabilităţii căii lacrimale prin injectare de ser fiziologic sub presiune, determină eliminarea unei secreţii purulente prin punctele lacrimale, iar pacientul nu menţionează lichidul la nivelul orofaringelui.

Tratamentul:

  • chirurgical pentru restabilirea permeabilităţii canalului lacrimo-nazal prin crearea unei comunicari între mucoasa sacului lacrimal şi mucoasa nazală – dacriocistorinostomie clasică (abord extern) sau endoscopică (abord endonazal)

Diplopia

Diplopia poate fi monoculara sau binoculara (dispare cand un ochi este inchis)

Diplopia monoculara apare in boli oculare: cataracta, vicii de refractie

Diplopia binoculara are multiple cauze

Paralizie de nervi cranieni in caz de: tumori sau traumatisme cerebrale, afetiuni vasculare cerebrale (anevrism, accident vascular)

 

Afecţiuni neurogene: scleroză multipla, oftalmoplegie internucleară

Afecţiuni musculare cu diplopie brutală: miastenie gravis,oftalmopatie tiroidiană, miozită

Afecţiuni orbitare: fracturi orbitare, hematom, tumori, pseudotumori orbitare, celulită orbitară

Strabismul paralitic

Reprezintă deviaţia globului ocular cauzată de paralizia unui nerv cranian care inervează muşchii extraoculari.

Pacientul prezinta vederea dubla, falsa proiecţie şi tulburări reflexe (greaţă, vărsături, vertij) Diplopia este simptomul principal care atrage atenţia bolnavului, simptomatologia accentuandu-se la privirea în direcţia muşchiului afectat.

Strabism paralitic – in functie de nervul cranian afectat

Nn cranieniExamen oftalmologicCauze frecvente
IIIOchiul priveşte în afară şi în jos (strabism divergent)
Ptoză
Midriază
Diplopie orizontală, heteronimă
Diaabet
HTA
Tumori
Boli demielinizante
Anevrism intracranian
IVGlob ocular ridicat (pe partea afectată)
Diplopie vericala
Traumatisme
Infecţii
Diabet
Arterita temporală
Tumori
VIOchiul priveşte înăuntru – strabism convergent
Diplopie orizontala
Diabet
HTA
Hipertensiune intracraniană
Traumatisme
Infecţii
Boli demielinizante
Tumori

Conjunctivita

reprezinta inflamatia conjunctivei de natura bacteriana, virala, alergica, fungica, parazitara

Conjunctivita este probabil cea mai frecventă afectiune oculara pentru care pacienţii se prezintă la medic. Ele pot fi acute, sub-acute sau cronice. Majoritatea sunt bilaterale. 

Pacientul se prezinta cu ochiul rosu, acuzand senzatia de nisip in ochi si afirma ca se trezeste cu ochii lipiti de secretii albicios galbui.

Diagnosticul etiologic de certitudine se stabileşte numai prin examen bacteriologic, virusologic şi citologic al secretiei conjunctivale.

 

Principii generale de tratament :

  • spălături frecvente cu soluţii antiseptice pentru îndepărtarea secreţiilor conjunctivale
  • terapie topică în funcţie de etiologie : coliruri antibiotice, antivirale, antialergice, astringente ; terapie generală antiinfectioasă la nevoie 
  • măsuri de igienă locală: spălarea mâinilor, limitarea contactului cu ochii, evitarea folosirii prosopului pentru a nu contamina celălalt ochi 
  • ochiul nu se panseaza pentru a evita stagnarea secretţiilor şi exacerbarea virulenţei germenilor

Glaucomul

Este o Neuropatia optică cu etiologie multifactorială care se caracterizează prin pierderea celulelor ganglionare retiniene şi a axonilor acesteia, pe o perioadă de timp variabilă în funcţie de forma clinică.

Aceasta duce la modificări morfologice specifice ale discului optic şi la modificări funcţionale caracterizate prin deficite de câmp vizual. Deficitele de câmp vizual din glaucom sunt deseori detectate abia după pierderea a 40% dintre axoni.

Presiunea intraoculară crescută reprezintă cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea glaucomului- este deci principala, dar nu singura cauză a glaucomului.

Alţi factori de risc pentru glaucom sunt:

  • varsta avansată (> 60 ani)
  • miopia forte
  • vasospasmul
  • diabetul zaharat
  • hipotiroidia
  • medicaţia cortizonică
  • corneea subţire (< 500μm).
  • vârsta peste 60 de ani;
  • istoricul familial pozitiv de glaucom (defecte genetice mono sau plurigenice care cresc susceptibilitatea de a dezvolta glaucom);

Exista două tipuri principale de glaucom diferite atât din punct de vedere al simptomatologiei clinice cât şi  al metodelor de tratament.:

    1. Glaucomul primitiv cu unghi deschis se caracterizează prin pierderea progresivă a vederii periferice, de multe ori cu decalaj în timp între cei doi ochi, în absenţa durerii sau a altor simptome vizuale. Evoluţia fără simptome până în stadii avansate face ca diagnosticul GPUD, în absenţa unui control oftalmologic sistematic, să fie întârziat. Aceasta este cea mai îngrijorătoare caracteristică a GPUD, modificările funcţiei vizuale produse deja până în momentul diagnosticării fiind ireversibile

Pentru diagnosticul precoce al glaucomului este recomandat un examen de screening care constă într-un examen oftalmologic complet după vârsta de 40 de ani, urmat de un examen la fiecare 3 ani în absenţa factorilor de risc. După 60 de ani ar fi de dorit ca examenul oftalmologic să se facă anual. Diagnosticul de glaucom se oune pe modificariel presiunii oculare, modificarile fundului de ochi la nivelul papilei nervului optic (excavatia glaucomatoasa), modificarile campului vizual, modificarile evidentiate la nivelul tomografiei in coerenta optica a nervului optic.

 

  1. Glaucomul primitiv cu unghi îngust/închis – este la polul opus din punct de vedere al simptomatologiei faţă de glaucomul primar cu unghi deschis., aceasta fiind evidentă şi dramatică- constituind una dintre marile urgenţe oftalmologice. Nivelul mare al tensiunii oculare din atacul de glaucom duce la dureri oculare severe, cefalee, greaţă şi vărsături, scăderea bruscă a acuităţii vizuale, vedere înceţoşată, apariţia de halouri în jurul surselor de lumină, ochi roşu.

Atât glaucomul cu unghi deschis cât şi cel cu unghi închis pot fi primitive sau secundare. În formele primitive cauza este necunoscută iar în cele secundare cauzele pot fi: traumatism, inflamaţii, cataractă avansată, retinopatia diabetică etc.

Fiecare tip de glaucom se trateaza diferit, medical sau /si chirurgical.

Nediagnosticat si netratat glaucomul este prima cauza de orbire ireversibila din lume

Hemoragia Subconjunctivala

reprezinta aparitia unei colectii de sange sub conjunctiva ( un punct sau o pată roşie pe ochi)

Cauze:

  • traumatisme locale
  • cauze sistemice: diabetul, hipertensiunea arterială şi ateroscleroza., la copil, bolile de sânge cum ar fi trombocitopenia, leucemia, anemia dau frecvent hemoragie subconjunctivală.
  • idiopatice – sindromul Valsalva, tuse, strănut, constipaţie sau altă formă de presiune.

Tratament.

  • Hemoragia subconjunctivală spontană este o afecţiune autolimitată şi care se remite spontan, de la sine, fără să fie necesare intervenţii terapeutice. Ea se resoarbe fără tratament în aproximativ două săptămâni.
  • Se va administra vitamina C pe cale generala şi se recomandă evitarea administrării de aspirină şi alte antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Local lacrimi artificiale.

Keratitele

sunt afectiuni inflamatorii ale corneei de etiologie variata.

Keratitele bacteriene

  • Sunt un grup de afecţiuni inflamatorii corneene caracterizate prin infiltrate stromale unice multiple înconjurate de edem stromal cu etiologie microbiană.
  • Infiltratul este asociat de multe ori un defect epitelial şi stromal superficial cu margini demarcate numit ulcer cornean.
  • Keratita bacteriană este cea mai frecventă cauză de orbire monoculară în ţările în curs de dezvoltare. În ţările dezvoltate portul lentilelor de contact a crescut incidenţa keratitelor bacteriene la 0.01-0.03%. Principalii agenţi etiologici în cazul acestora sunt Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Stafilococcus aureus.

Keratite virale

Keratita cu virusul herpes simplex

  • Infecţia primară are loc în copilărie sau adolescenţă şi se manifestă ocular prin blefarită şi conjunctivită.
  • Transmiterea virusului herpetic de tip 1 se face prin contact direct cu secreţii contaminate, perioada de incubaţie este de 3-9 zile.
  • Rata de recurenţă după primul episod este de 20% la un an, 25% la doi ani şi 40% la cinci ani.
  • Pacientul se prezinta la medic cu ochiul rosu, dureros, acuzand lacrimare, fotofobie, durere oculara, incetosarea vederii. Aspectul leziunii herpetice pe cornee este tipic – leziune dendritica.
  • Tratamentul este pe cale generala si local cu medicamente antivirale

 

Keratita cu virus varicelo zosterian (zona zoster oftalmica)

  • Herpesul zoster ocular debutează acut ca un sindrom gripal cu febră şi cefalee după care se instalează o nevralgie în teritoriul nervului oftalmic (unilateral pe tegumentul scalpului, frunţii, pleoapa superioară, treimea medială a pleoapei inferioare, aripa nasului şi globul ocular). Durerea variază ca intensitate de la jenă la arsură sau durere violentă şi este asociată cu disestezie sau hiperestezie. nevralgia postherpetică poate fi extrem de severă, accentuată noaptea, constantă sau intermitentă, agravată de atingere şi căldură. este însoţită uneori de depresie profundă.
  • Leziunile cutanate apar la 3-5 zile de la debutul nevralgiei si constau într-un eritem maculo-papular însoţit de edem periorbital şi palpebral, după care apar vezicule (cu un conţinut clar), pustule (cu conţinut brun şi purulent), ulceraţii şi apoi cruste. Erupţia cutanată este unilaterală, limitată la teritoriul cutanat al nervului oftalmic (tegumentul scalpului, frunţii, pleoapa superioară, treimea medială a pleoapei inferioare şi aripa nasului) şi nu trece peste linia mediană.
  • Leziunile oculare pot fi variate : conjunctivită, episclerită, keratită, uveită anterioară.
  • Tratamentul se face cu antivirale local si general

Neuropatia Optica Ischemica (NOI)

Este cea mai frecventă cauză de neuropatie optică la pacienţii în vârstă. Se caracterizează prin scăderea bruscă a AV monocular permanentă, fără durere pe o perioadă de câteva zile

Neuropatia optica ischemica poate fi anterioară sau posterioară

  • Neuropatia optică ischemică anterioară – NOIA in care scăderea AV se asociază cu edemul papilei.
  • nonarteritică: idiopatică, aterosclerotică
  • arteritică: arterita cu celule gigante
  • Neuropatia optică ischemică posterioară – NOIP in care ischemia a afectat sectorul retrobulbar şi nu este edem papilar

Neuropatia optică ischemică anterioară

NOIA nonarteritică este un infarct al discului optic

  • factori de risc generali: HTA, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipotensiune brutală, sindrom antifosfolipidic
  • boala se poate produce după anumite intervenţii chirurgicale: bypass coronarian, implantarea valvelor cardiace, chirurgia coloanei lombare, după arteriografie în scop diagnostic sau intervenţional probabil prin embolizare

Pacientul este in varsta de peste 50-60ani si se prezinta cu scaderea acuitatii vizuale brusc, fara durere

Diagnosticul afectiunii se pune dupa examinarea fundului de ochi si examenul campului vizual

Tratament – nu există tratament specific pentru NOIA nonarteritică, procesul ischemic fiind ireversibil

  • controlul factorilor de risc: HTA, hiperlipidemie, diabet, fumat, obezitate
  • tratamentul patologiei sistemice subiacente
  • tratament preventiv cu aspirină şi vasodilatatoare pentru a proteja ochiul contralateral
  • tratament medical: vasodilatatoare, vitamine, hipotensoare ocular, aspirina, unii autori sustin tratamentul cu corticosteroizi

Prognosticul este rezervat prin instalarea atrofiei optice parţiale de nerv optic în aproximativ 3 săptămâni, rar atrofie totală

Orjeletul

Este o infecţie stafilococică a glandelor sebacee ale pleoapelor.

Apariţia orjeletului este favorizată de un teren alergic, diabet, blefarite cronice recurente, disfuncţii ale glandelorsebacee  Meibomius.

Orjeletul intern prin inflamaţia glandelor lui Meibomius are debut acut şi se manifestă prin durere palpebrală exacerbată la palpare, discomfort, senzaţie locală de arsură.

Apare o tumefacţie dureroasă în grosimea pleoapei cu conjunctivă şi tegumente congestionate, cu eritem şi edem palpebral. Tumefacţia poate creşte în dimensiuni cu abcedare pe cale conjunctivală sau tegumentară, abcedarea fiind marcată de apariţia după 2-3 zile de la debut a unei zone gălbui la locul de proeminenţă maximă.

Orjeletul extern este o inflamaţie acută a glandelor Zeiss anexate unui cil, cu aspect clinic (dar şi simptomatologie mai puţin accentuată) asemănătoare orjeletului intern. La baza cilului (a genei) se observa aparitia unui punct de puroi.

Tratament:

  • smulgerea cilului la baza caruia se dezvolta orjeletul
  • comprese calde pentru a grabi colectarea si abcedarea
  • local antibiotice si antiinflamatorii
  • uneori pe cale generala antibiotice si antiinflamatorii

Procesul inflamator în cazul orjeletului este autolimitant cu drenajul şi rezoluţia leziunii în 5-7 zile.

Papilita

Reprezinta inflamatia portiunii anterioare a nervului optic (capul nervului optic). Se mai numeste sinevrita optica anterioara

Neuropatiile optice anterioare – papilita şi cele posterioare – nevrita retrobulbară au etiopatogenie comună. Pentru papilită, determinările etiopatogenice sunt mai frecvent inflamatorii, nevrita retrobulbară având pe lângă etiologia inflamatorie şi cauze demielinizante şi toxice.

Cauze infecţios-inflamatorii reprezintă mai mult de jumătate din neuropatiile optice

Infecţii generale

  • Infecţii bacteriene: Meningite şi encefalite bacteriene, sifilis, septicemii, tuberculoza, riccketsioza
  • Infecţii virale neurotrope sunt: mixovirusuri, herpesvirusuri, virusul gripal, oreion, varicelă, mononucleoză infecţioasă, coxackie. Neuropatii optice pot apare după vaccinuri: antirabic, antirubeolic, antirujeolic, antiparotidita epidemică, antigripal.
  • Parazitozele toxoplasmoza, oncocercoza, toxocariaza
  • Micoze Candida albicans, Criptococus, Aspergilus, Actinomicoza, Histoplasmoza determină un edem papilar cu scotom central şi lărgire de pată oarbă

Cauze focale – originea focală a unei neuropatii optice este greu de diagnosticat, dar se poate bănui o relaţie de cauzalitate. Focarele de infecţie care pot genera o neuropatie optică pot fi localizate în vecinătatea ochiului: sinuzite, infecţii dentare, amigdaliene sau la distanţă în colecistită, apendicită, infecţie renală sau genitală

  • Sinuzitele supurate frontală, maxilară, etmoidosfenoidală pot fi însoţite de neuropatie optică anterioară sau posterioară. Sinuzitele supurate latente pot cauza edem al discului optic, rar neuropatii posterioare izolate. Uneori sinuzite congestive pot produce lezarea nervului optic
  • Afecţiunile dentare sunt implicate în producerea neuropatiei optice prin granuloame periapicale, procese apexiale, osteite periradiculare, carii penetrante sau pulpite cronice. Dinţii implicaţi sunt premolarii şi primii molari superiori homolaterali
  • Infecţia amigdaliană de tip amigdalită criptică rareori pot produce edem al discului optic

 

Afecţiuni demielinizante

  • Scleroza multiplă este cea mai frecventă cauză pentru nevrita optică posterioară retrobulbară, afecţiune ce apare la pacient tânăr şi evoluează în pusee. Pacientul acuză pe lângă simptomatologie legată de afectarea nervului optic alte afectări neurologice: tulburări piramidale, cerebeloase şi vestibulare. Examenul RMN arată focare de demielinizare sub formă de plăci diseminate în nevrax şi substanţa albă a măduvei spinării
  • Oftalmoneuromielita acută (boala Devic) debutează ca o neuropatie posterioară acută, dar în evoluţie ia aspectul unei neuropatii anterioare, bilaterală cu semne de mielită cu paraplegie flască (dacă invadează bulbul – prognostic vital).

Afecţiuni toxice – toxicele exo şi endogene pot produce neuropatie optică posterioară retrobulbară

  • alcool metilic prin consum accidental produce o formă supraacută de neuropatie optică posterioară cu instalare rapidă a atrofiei optice. Starea generală poate fi foarte gravă cu vărsături, crampe abdominale, convulsii şi comă, uneori deces
  • alcool etilic – determină cea mai frecventă formă de neuropatie optică toxică retrobulbară cu evoluţie asimetrică, progresivă, mai accentuată când consumul de alcool se asociază cu fumat excesiv
  • alte toxice exogene – tricloretilen, sulfură de carbon, benzol, fenol, bromură de metil. Dintre medicamente – etambutol, izoniazida şi inhibitorii de monoaminooxidază pot determina atrofie optică
  • toxice endogene – se poate produce neuropatia optică în diabet

Pacientul se prezinta la medic acuzand sacadere de acuitate vizuala instalata brusc, cu evoluţie rapidă spre agravare

Diagnosticul afectiunii se pune dupa examinarea fundului de ochi si efectuarea campului vizual

Pentru stabilirea etiologiei afectiunii pacientul va face un set de investigatii si consulturi interdisciplinare.

Tratament

  • asanarea focarelor de infecţie sinusale, dentare, amigdaliene
  • tratamentul afecţiunii cauzale
  • antiinflamatorii steroidiene –Medrol, prednison
  • antiinflamatorii nesteroidiene
  • antibioterapie la nevoie

Salazionul

Reprezinta inflamatia cronica a glandelor pilosebacee palpebrale

Poate surveni spontan prin blocarea orificiilor glandulare sau prin transformarea granulomatoasă a unui orjelet intern incomplet vindecat.

Şalazionul este mai frecvent la adulţi (hormonii androgeni cresc vâscozitatea sebumului) şi la nivelul pleoapei superioare (unde există un număr crescut de glande Meibomius).

Clinic şalazionul se manifestă printr-un discomfort palpebral asociat cu prezenţa unui nodul mic roşiatic în partea externă a pleoapei sau nodul mai inflamat la nivelul conjunctivei; UNEORI POATE FI ASIMPTOMATIC

Tratament.

  • unele chalazioane se vindecă fără tratament. Altele necesită drenaj chirurgical, chiuretarea ţesutului granulomatos şi excizia peretelui glandei (cămaşa chalazionului).
  • Inainte de initierea tratamentului chirurgicale se recomanda local antibiotice si antiinflamatorii steroidiene plus igiena adecvata a pleoapei.

Sindromul de ochi uscat

Este o boală multifactorială a filmului lacrimal şi a suprafeţei oculare care evoluează cu discomfort ocular, alterarea clarităţii vederii, instabilitatea filmului lacrimal şi cu potenţiala alterare a suprafeţei oculare.

Pacientul se prezinta la medic acuzand discomfort ocular, jena, senzatia de arsura oculara. In cazul stadiului de ochi uscat sever apare durere oculara si incetosarea vederii.

Cauze:

Prin deficit al secreţiei apoase

Sd sjogren primar şi secundar

Non Sjogren – care include si ochiul uscat ca urmare a inaintarii in varsta

Prin evaporare excesivă

cauze intrinseci: disfunctia glandelor meibomiene, incongruenţa palpebrală, alteraări ale dinamicii palpebrale

cauze extrinseci deficit de vitamina A, substante topice, alergii, port prelungit lentile de contact

Tratament in functie de gradul de severitate al sindromului de ochi uscat se pot asocia:

  • Modificarea dietei şi evitarea factorilor de mediu favorizanţi
  • Eliminarea medicamentelor locale, generale ce determină uscăciune oculară
  • Lacrimi artificiale
  • Tratamentul afecţiunilor pleoapelor
  • Corticosteroizi topic
  • Ciclosporina A topic
  • Acizi Omega3 local/sistemic
  • Tetracicline (în caz de rozacee oculară)
  • Obstrucţia punctelor lacrimale
  • Ochelari tip cameră umedă
  • Secretagoge
  • Ser autolog

Uveita Anterioara ( Iridociclita acuta )

Reprezinta inflamatia irisului si corpului ciliar

Mecanismele de producere ale unei uveite anterioare pot fi:

  • infecţioase prin traumatism perforant sau sepsis (prin bacterii, virusuri, ciuperci, paraziţi)
  • cauze imunologice prin reacţie alergică sau hiperergică faţă de toxinele bacteriene
  • simptom al unei boli de sistem: spondilită ankilozantă, sindrom Reiter, sarcoidoza; cea mai frecventă cauză de uveită anterioară neinfecţioasă la adult este uveita cu HLA B27 pozitiv
INFECŢIIMALADII AUTOIMUNE
CitomegalovirusSpondilita ankilozantă
Herpex simplexBoala Behcet
Herpes zosterArtrita juvenilă idiopatică
Histoplasmoza (histoplasma capsulatum)Scleroza multiplă
LeptospiraPoliarterita nodoasă
Boala Lyme (borellia burgdorferi)Artrita psoriazică
SifilisArtrita reumatică
Toxocara (toxocara canis)Lupus eritematos sistemic
Toxoplasma (toxoplasma gondii)Nefrita tubulointerstiţială
TuberculozaVogt-Koyanagi-Harada
Boala Whipple (Tropheryma whippeli)Granulomatoza Wegener

Pacientul se prezinta la medic cu ochiul rosu acuzand dureri oculare, lacrimare, fotofobie, scaderea de acuitate vizuala (incetosare). Medicul va pune diagnosticul in urma examinarii pacientului la biomicroscop unde va obseva prezenta unui sindrom exudativ si a unor semne specifice la nivelul pupilei.

Este necesar consult interdisciplinar si un set de analize de sange plus imagistica pentru a depista cauza.

Tratamentul afectiunii se face cu preparate cortizonice local si general, cicloplegice si midriatice plus tratamentul bolii de baza.