Câmpul vizual monocular reprezinta totalitatea punctelor din spaţiu pe care le poate percepe un ochi imobil care priveşte la infinit.
Câmpul vizual este o metodă importantă de investigaţie oftalmologică care furnizează elemente de diagnostic, prognostic şi evoluţie în boli oculare grave.
Efectuarea examenului campului vizual este utila in urmatoarele categorii de afecţiuni:
Explorarea CV este utilă atât pentru diagnosticul iniţial cât și pentru urmarirea evoluţiei în timp.
In cazul perimetrului Humphrey rezultatele sînt înregistrate şi interpretate conform unor programe de analiză computerizată.
Diagnosticul de glaucom se face prin corelarea urmatoarelor investigatii:
Modificari de CV specifice in glaucom
Neuropatia optică glaucomatoasă este caracterizată prin modificări structurale şi funcţionale specifice, rezultate din pierderea celulelor ganglionare retiniene şi a axonilor corespunzători.
Măsurarea stratului fibrelor nervoase retinine (RNFL) cu ajutorul OCT este utilă în diagnosticul precoce şi urmărirea progresiei glaucomului.
O pierdere semnificativă a fibrelor nervoase poate să preceadă atât modificările de câmp vizual, cât şi apariţia excavaţiei glaucomatoase.
În cazurile mai avansate de glaucom, zonele de subţiere ale RNFL se corelează cu defecte de câmp vizual.
Unghiul dintre faţa anterioară a irisului şi faţa posterioară a corneei are o configuraţie relevantă pentru patogeneza glaucomului.