Dioptronul este un refractometru computerizat cu memorie, care calculează valoarea refracţiei oculare în funcţie de unele măsurători de biometrie oculară Principiul aparatului este de a analiza imaginea grilei test proiectată pe retină cu grila însăşi de către receptorii fotosensibili.
Pentru obţinerea de rezultate cât mai corecte trebuie ca aparatul să fie aliniat în dreptul axului vizual al pacientului, pupila să nu fie miotică , iar mediile transparente să fie suficient de clare.
Avantajele metodei constau în: rapiditate, rezultate corecte, precizează foarte exact axul astigmatismului, dă înregistrarea grafică a refracţiei oculare. Este indispensabil pentru evaluarea refractiei oculare
Vicii de refractie:
Hipermetropia este un viciu de refracţie în care focarul razelor venite de la infinit se formează înapoia retinei. Imaginea poate fi adusă pe retină numai prin efort acomodativ.
Miopia este starea de refracţie oculară în care razele ce vin de la infinit îşi formează focarul înaintea retinei, formând pe retină o imagine neclară.
Astigmatismul este o ametropie de curbură, în care există o diferenţă de refringenţă între meridianele principale ale corneei
Tulburări fiziologice ale acomodaţiei – Presbiopia:
Presbiopia este tulburarea fiziologică a acomodaţiei care apare în jurul vârstei de 40-45 ani, pentru vederea de aproape, datorită scăderii elasticităţii cristalinului cu diminuarea progresivă a amplitudinei acomodative odata cu inaintarea in varsta
Este metoda de masurare a tensiunii intraoculare
Oricare ar fi tipul de tonometru utilizat , acesta produce o deformare o globului ocular , fie indentaţie (adâncire, înfundare a suprafeţei), fie aplanaţie (aplatizare a unei mici porţiuni a suprafeţei sferice a corneii) cu deplasarea unei cantităţi de lichid intraocular şi forţarea acestuia la o destindere. Considerând tunica externa a globului ocular rezistentă la destindere, această deformare indusă de instrument va induce o creştere a valorii TIO pe care o măsuram, faţă de valoarea iniţială a acesteia.
Tonometrul cu suflu de aer (air-puff tonometer)
Aplanotonometrul Goldmann reprezinta instrumentul considerat cel mai exact si cu determinarile cele mai reproductibile in prezent , in ciuda achizitiilor recente din acest domeniu.
Valorile TIO obţinute prin tonometrie trebuie coroborate şi cu datele de pahimetrie corneeană.
Biomicroscopia se bazează pe principiul iluminării focale laterale, în care fasciculul de lumină este orientat orizontal printr-o prismă. Icroscopul binocular mareste elementele pe care le examinam, elemente evidentiate prin iluminarea de la lampa cu fanta.
Examinarea la biomicroscop permite:
Examinarea se face în camera obscură, cu pacientul aşezat pe scaun în faţa biomicroscopului, cu bărbia şi fruntea sprijinite în suporturile aparatului, lampa cu fantă fixându-se la înălţimea ochiului examinat. Tehnica este total noninvaziva pentru pacient. Dupa examenul biomicroscopic de cele mai multe ori se poate contura diagnosticul bolilor oculare pentru care pacientul se adreseaza medicului.